(Winter)sport

Gisteren schreven we nog dat de weersvoorspellingen voor vandaag goed zouden zijn, maar toen Leny constateerde dat de toppen van de bergen wit waren voelde de wegkapitein al nattigheid. Eerst dachten we nog, dat ze vergeten was haar slaapmuts af te zetten, maar de realiteit was toch anders. De regen kwam met bakken uit de hemel. Onze ploegleider Stephan (vroeger ook nog gestudeerd voor weerman) nam de situatie in zich op en kwam met de mededeling dat het na de middag mooi weer zou worden, maar wel erg koud. De geplande rit naar de Croix de Fer en de Glandon werd a la de minute opgewisseld voor de balkonroute (nee niet de balkon scene maar balkonroute).

Verder lezen

La Marmotte

Vanmorgen bij het wakker worden, was het al duidelijk, het goot van de regen en vooruitzichten voor de rest van de dag waren niet zo best, het zou blijven regenen. Dirk de Doctor en Natalja besloten in te pakken en richting huis te vertrekken na het ontbijt. Na hun te hebben uitgezwaaid, werd er door de rest een beetje gesopt, gepoetst, geknutseld en gerommeld aan de fietsen, toch hopende dat het weer zou opknappen. Helaas de buienradar bleef regen doorgeven. Rond 11 uur besloten we in de auto te stappen en in ieder geval de croix de fer op te rijden, al was het dan wel niet op de fiets. Dit was echt adembenemend, maar toch ook schrikbarend, een klim van 27 km, dat was genieten in de auto. Met diverse fotostops kwamen we uiteindelijk aan op de top. Daar regelde onze Franse Thierry een heerlijk bakkie koffie bij een aantrekkelijke grandmere, of ze nou een gebit in had is nog onduidelijk.

Verder lezen

Met z’n allen

Vanochtend bij het ontbijt stonden de koppies toch wat strakker dan de afgelopen dagen. Vooral de nieuwe renners in het peloton waren wat witjes rond de neus, en hadden moeite om het ontbijt weg te krijgen. Op advies van de ploegleider en de wegkapitein lukte het uiteindelijk toch om de nodige brandstof binnen te krijgen. De nieuwkomers werden voor de start nog van de nodige adviezen voorzien over het afdalen, en even later ging de hele ploeg op pad. Karin en Stephan waren alvast met de auto naar beneden om een plek te reserveren op de parkeerplaats. Terwijl de rest van het peloton met de warming-up bezig was, begonnen zich steeds meer donkere wolken samen te pakken boven Bourg d’Oissans. Terwijl we op de parkeerplaats ons stonden voor te bereiden voor de echte start, gingen de hemelsluizen open, en dook het hele peloton direct weer de auto’s in om te schuilen. Gelukkig duurde de bui niet zo lang, en met enige vertraging begonnen we dan toch aan de etappe. In een gesloten peloton reden we richting de voet van Alpe d’Huez.

Verder lezen

Sociaal Rijden

Vandaag stond de beklimming naar de Col de Morte (vrij vertaald de berg des doods) en de Col d’ Ornon op het programma. Zelfs onze wegkapitein had schrik voor deze etappe, aangezien hij er de hele vakantie al slapeloze nachten van had. Stephan mocht gezien de vorige etappes starten in de gele trui, maar onze Dick van Beelen dacht gezien zijn prestatie van gisteren dat hij de leiderstrui mocht dragen. Het is duidelijk dat Dick zijn klassiekers niet kent, want hij kwam in de roze trui aan de start. Teleurgesteld trok hij het tenue weer uit en kwam even later weer in zijn gewone kloffie uit de kleedkamer. Met enige vertraging dook het peloton de afdaling richting Allemond in,  maar na enkele bochten ontdekte onze klassementsleider dat zijn bidons nog boven in het appartement stonden. Aangezien je de gele trui niet mag aanvallen als hij trammelant heeft, hebben we maar gewacht op ‘m. Uiteindelijk stond iedereen beneden bij de dam aan de start voor de etappe van vandaag. Ook hadden we deze dag de beschikking over een volgauto, met daarin chauffeur Dirk Remmelzwaal, onze gevallen renner Nico Guijt en onze fotografe Natalja.

Verder lezen

Dick’s Victory

Na de dag van gisteren zaten er vanochtend toch wel wat benauwde gezichten aan het ontbijt. Of dit kwam van de spanning voor de tweede etappe, of dat het aan het eten van gisterenavond lag, laten we maar in het midden. Tijdens het ontbijt werd besloten, dat de renners die deze dag 2 cols zouden gaan beklimmen, met de auto naar beneden zouden gaan, en de renners die 1 col zouden beklimmen of het nog niet zeker wisten, met de fiets zouden afdalen. En zo geschiedde het dan ook. Stephan, Karin, Dirk Rem, Dirk de Doctor en Nico gingen alvast vooruit op de fiets. Robert-Jan en Gert gingen met een auto, en Marcel had weer zoals gebruikelijk 4 fietsen achterin staan. Dat niet alleen: voorin de auto was het reuze knus, omdat Lenie en Jos saamjes op de passagiersstoel zaten. Halverwege de afdaling werd de volgkaravaan opgehouden door een stilstaand peloton. Nico had zoveel schrik van de cols, dat hij zelfs geprobeerd heeft om zijn fiets in de prak te rijden om maar niet de bergen op te hoeven fietsen. Het gevolg was een flinke slag in zijn achterwiel, en een behoorlijke deuk in de bovenbuis van zijn frame. Gelukkig had hij zelf niet heel veel schade, en bepaalde de lokale fietsenmaker dat hij met zijn fiets toch door kon rijden.

Verder lezen

Col d’Ornon en Col La Berarde

 

 

Een traditie bij het ontbijt is wat de wegkapitein Marcel op je bord gooit eet je op. Voor de nieuwkomers was dit wel even wennen.

De toon voor de dag was gelijk gezet. Leny kwam in de gele trui binnen en liet duidelijk weten, dat ze vandaag haar slag wilde slaan. Onze wegkapitein verscheen in een shirt met een grote snake er op. De 1e etappe kon van start gaan. Vandaag zou een dag worden met mooi weer waarin verschillende onderlinge duels  plaatsvonden. Omdat het peloton uit meerdere renners bestond die Dick of Dirk heten, werd Dick die dag omgedoopt tot Gert (Jakobs) vanwege zijn kale kop en zijn praatjes. De andere Dirk wordt in de volksmond ook wel de doctor genoemd en die hadden we later die dag hard nodig.  Verder lezen