Looptips

Waar haal je de energie vandaan?
Een goed samengestelde dagelijkse voeding is een belangrijke voorwaarde voor (top) sportprestaties. Steeds meer sporters zijn zich hiervan bewust en bezoeken een sportdietist voor een uitgebreide voedingsanalyse en vakkundig advies.

Banaan = energiebron
Een banaan bevat veel koolhydraten. Hoe rijper de banaan, des te meer enkelvoudige koolhydraten deze bevat. Enkelvoudige koolhydraten worden veel sneller opgenomen in het bloed dan samengestelde koolhydraten. Deze vind je veel in een nog groene banaan.

Isotone sportdrank
Deze sportdrank is uitgebalanceerd. De verhouding van ingredienten is vergelijkbaar met de opbouw van lichaamsvocht. Hierdoor worden isotone sportdranken vlug opgenomen door de darmen en bieden ze snel de nodige energie.

Warm lopen in de winter
Trek warme en goed ventilerende kleding aan. Liefst meerdere lagen over elkaar voor een goede isolatie. Zorg ervoor dat je tegen de wind inloopt wanneer je begint en een beschut parcours loopt. Bij vrieskou is een wollen muts die je oren bedekt absoluut nodig.

Van sporten word je vrolijk
Gezond zijn en blijven, dat willen we allemaal. Verantwoorde lichaamsbeweging draagt bij aan een gezonde geest in een gezond lichaam. ASICS en Running Center sluiten zich daar graag bij aan en willen sporters zoveel mogelijk ondersteunen. Daarom vindt u op www.myasics.nl een gratis online trainingsprogramma.

Koffie, de vetverbrander
Koffie is goed voor sporters, met name hardlopers. Het verhoogt de prestatie. De werkzame stof is caffeïne. Deze stimuleert het centrale zenuwstelsel en laat de stof epinephrine, natuurlijke vorm van adrenaline, los. Verder bevordert caffeine de vetverbranding. Met een duurtraining kan deze verbranding oplopen tot 31%.

Sport met ontbijtkoek
Vetten verbranden 3 x langzamer dan koolhydraten en verbruiken 2 x zoveel zuurstof. In ontbijtkoek zitten weinig vetten en veel koolhydraten. Ideaal dus voor duursporters. Voedingswaarde per 100 gram: 1 gr vet, 60 gr koolhydraten en 2,5 gr eiwit

Wist u dat…?
Zelfmassage ook goed werkt? Masseer uw kuiten of voeten dertig tot veertig seconden voordat u gaat lopen en u zult zien dat u in minder spierpijn of blessures krijgt.
Een koude douche voor het lopen goed is, vooral als het warm weer is. Het afkoelingsmechanisme van uw lichaam hoeft dan niet zo hard te werken en het lopen zal dan gemakkelijker aanvoelen.Mannen hun pijnlijke tepels beschermen met een stukje hecht-pleister of gewoon een laagje vaseline.Minder dempende zolen niet de activiteit van de voet aantasten, maar wel het risico op overbelastingsblessures verhogen.

Uw voet opwarmt tijdens een lange afstandsloop en daardoor zwelt.
Hou daar rekening mee bij uw aankoop en hou wat ruimte vrij tussen de tenen en aan de voorkant van uw schoenen De hiel daarentegen moet perfect aansluiten.

U uw voetspieren kan versterken door thuis zoveel mogelijk uw schoenen uit te trekken en zelfs door af en toe korte tijd blootsvoets te lopen op de baan.

De slijtage van uw oude zolen een goed advies oplevert voor de nieuw aan te schaffen schoenen en zodoende weer blessures voorkomt.

Bill Bowerman, de stichter van Nike, ontwierp de eerste profielzool door rubber te gieten in het wafelijzer van zijn vrouw.

Wat is een goede loopschoen
Kies bij voorkeur een loopschoen die aan bepaalde eigenschappen voldoet. Zo moet het een stabiele schoen zijn met een stevige hielkap (contrefort). Als je op je tenen gaat staan dan moet de schoen “meekomen”, ook zonder aangesnoerde veters. Daarnaast moet de constructie beweging mogelijk maken tussen voorvoet en achtervoet (25% in het “mediotarsale” gewricht). En tot slot een schoen waarbij de zool buigt bij de bal van de voet.Let op: Stabiliteit is belangrijker dan demping!! Bij veel demping wordt het moment van neerkom en niet meer geregistreerd zodat aanspannen te laat plaatsvindt. Teveel demping gaat zo ten koste van de stabiliteit. Het vermindert het “loopgevoel”. Een dikke zool gaat ook ten koste van de sprongkracht. Ga voor deskundig advies naar je Running Center.Bij klachten is een verdere analyse van het looppatroon van belang om middels een correctie het looppatroon te verbeteren. Dit kan gebeuren door een corrigerende zool of schoen.

Het looppatroon
Het looppatroon in combinatie met verkeerde schoenen kan een oorzaak zijn van blessures.
Er worden drie patronen onderscheiden:
• Neutraal looppatroon
• Overpronatie
• Onderpronatie of supinatie

Pronatie kunt u zien als een stand waarbij iemand op de binnen­zijde van de voet staat of loopt. Bij supinatie is de buitenkant van de voet naar omlaag bewogen c.q. de binnenkant naar boven gedraaid. Iemand loopt dan meer op de buitenzijde.

Neutraal looppatroon
Bij dit looppatroon raakt, na het door de lucht zwaaien van het been, de hak aan de buiten/achterkant als eerste de grond. Vervolgens wordt de voet afgewikkeld naar het binnenste deel van de voorvoet en grote teen (normale pronatie). Vanuit dit deel van de voet wordt ook de afzet verzorgd, door de lange grote teenbuiger (flexor hallucis longus).
Bij een sprint landt iemand direct op de voorvoet.

Overpronatie
Dit gaat gepaard met het naar binnen draaien van het onderbeen en, bij een meer gestrekte knie, ook een naar binnen draaien van de heup. De voet maakt een kantelbeweging naar binnen en vooral het basisgewricht van de grote teen wordt belast. Ook bij een neutraal looppatroon vindt enige pronatie plaats. Van overpronatie wordt gesproken wanneer er meer pronatie is dan gewoonlijk en dit mogelijk de reden zou kunnen zijn van een bepaalde klacht. Vooral de knie kan worden belast, door een abnormale draaiing in het onderbeen.

Supinatie/onderpronatie
Bij dit looppatroon wordt de buitenzijde van de voet relatief meer belast. Voor een goede schokabsorptie door de voorvoet is enige pronatie nodig. Als die onvoldoende plaatsvindt, kan de schokabsorptie bij het landen onvoldoende zijn en kunnen blessures ontstaan. Ook bij dit looppatroon kan door een afwijkende draaiing in het onderbeen de knie overbelast worden
Hoe kan een afwijkend looppatroon worden vastgesteld?
• Het bekijken van de stand van de voeten
• De voetafdruk
• De beweegbaarheid van basisgewricht van de grote teen, enkel, knie, heup
• Het slijtagepatroon van de schoen
• Videoanalyse van het looppatroon
• Voetdruk meting bij hardlopen